Translate

niedziela, 24 marca 2013

Zupa z zielonego groszku i sera pleśniowego

Proponuję nie miksować całości groszku, 100 g można zostawić do podania. Groszek w całości urozmaica fakturę zupy.





Składniki:
3 łodygi selera naciowego
2 czerwone cebule
oliwa
300 ml bulionu drobiowego
2 listki laurowe
800 g mrożonego zielonego groszku
700 ml wody
150 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią - może być Lazur)

3 łyżki białego octu winnego
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
szczypta cukru

Wykonanie:

  1. Posiekany seler, cebulę i listki laurowe przesmażamy na oliwie, podlewamy bulionem i krótko gotujemy
  2. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy groszek i gotujemy 20 - 30 min. Następnie dodajemy ser, a jak się rozpuści to doprawiamy octem winnym, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem.
  3. Wyławiamy listki laurowe i całość miksujemy. W zależności jak gęstą zupę lubimy możemy dolać trochę wody lub ją odparować gotując.
Smacznego








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj