Składniki:
3 łodygi selera naciowego
2 czerwone cebule
oliwa
300 ml bulionu drobiowego
2 listki laurowe
800 g mrożonego zielonego groszku
700 ml wody
150 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią - może być Lazur)
3 łyżki białego octu winnego
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
szczypta cukru
Wykonanie:
- Posiekany seler, cebulę i listki laurowe przesmażamy na oliwie, podlewamy bulionem i krótko gotujemy
- Warzywa zalewamy wodą, dodajemy groszek i gotujemy 20 - 30 min. Następnie dodajemy ser, a jak się rozpuści to doprawiamy octem winnym, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem.
- Wyławiamy listki laurowe i całość miksujemy. W zależności jak gęstą zupę lubimy możemy dolać trochę wody lub ją odparować gotując.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)