Translate

piątek, 15 marca 2013

Ciasteczka owsiane z żurawiną, orzechami i białą czekoladą

Przepis jest autorstwa Nigelli Lawson, jednak po kilkukrotnym robieniu tych ciastek nieco go zmodyfikowałam, według własnego uznania. Ciasteczka należy ułożyć dosyć luźno bo w trakcie pieczenia się "rozlewają". Ja na standardowej blasze do piekarnika układam 12 ciasteczek (kulek).




Składniki:
150 g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
85 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
125 g masła
75 g ciemnego cukru trzcinowego
100 g cukru (białego)

1 jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
85 g żurawiny
50 g grubo posiekanych orzechów włoskich
150 g białej czekolady (posiekana na ok. 3-5 mm kawałki)

Wykonanie:

  1. Zmiksować cukier (2 rodzaje) z masłem. Dodać jajko i wanilię i miksować aż się połączą.
  2. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane.
  3. Połączyć obie masy. Dodać czekoladę, żurawinę, orzechy i wymieszać łyżką. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min.
  4. Łyżeczką uformować kulki i ułożyć je na papierze do pieczenia. Włożyć ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 - 13 min. Piec aż będą lekko złociste.
  5. Wyjąć ciasteczka na kratkę do pieczenia i poczekać aż wystygną wtedy staną się chrupiące. Takie ciasteczka należy przechowywać w w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie zmiękły.
Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj